Reisebeskrivelse ørretprogram.

Reisebeskrivelse ørretfiske Kola 

Vi  har reist via samarbeidet med  Kharlovka Company og Best Fiske (tidligere Stjørdal Sportsfiskesenter) til de øvre deler av Eastern Litza, Kharlovka og Pina. Elvesystemene består av 100 til 150 km med elv, og fremdeles er det mye som enda ikke er utforsket. Dette er et av de beste områdene i verden for fiske etter brunørret.

Som gjest kan du velge å reise i perioden uke 26 til og med 35. Se http://www.kharlovka.com/fly-fishing-in-the-asr/wild-brown-trout-kola-peninsula/  for mere info vedr. selve opplegget under Kharlovka & Eastern Litza. Ørretprogrammet med de forskjellige ukene ligger lengre ned på siden under The 2015 Weekly Trout Programs. Kart over plassene ligger også her-

Opplegg

Turene vil normalt gå fra lørdag til lørdag.

Reiserute

Pga vektbegrensninger får du kun lov til å ta med 20 kg bagasje + 5 kg håndbagasje.

Dersom flyet er fullbooket kan de være ganske strenge på dette. Pakk lett!!! Stenger sendes som spesialbagsje hvis de ikke pakkes i bag/sekk.

Vi gjør oppmerksom på at det kan komme endringer i reiserute avhengig av endringer i flyselskapenes rutetilbud.

Gruppeleder vil koordinere den mest hensiktsmessige reiserute for hver gruppe.

Priser for Gardermoen-Kirkens-Murmansk t/r (Det er 2014 priser på hotell, minibuss, fly og visum så dette kan endre seg til 2015. Kurs på USD: 6,6).

Ørretprogram 3900 USD (ca kr 25.740,-)

Fly Gardermoen – Kirkenes tur/retur: 1900,- kr pr. person

Minibuss Kirkenes-Murmansk tur-/retur: 1000 kr pr.person

(totalt 6000 kr tur/retur for 6 stykker)

Hotell Murmansk (Meridian): 900,- kr pr.person pr.natt (vi skal ha to overnattinger)

Alkohol på Tundraen ca 100 USD (ca kr 660,-)

Mat/drikke i Murmansk på inn/utreise må også betales av hver enkelt.

150 USD i tips til kokk/guide (ca kr 990,-)

650,- kr for visum.

Selve arrangementet i Russland på 25.740,- NOK faktureres fra Kharlovka Company. Du må betale 5280,- NOK i depositum når du bestiller. Resterende beløp på 20.470,-NOK betales ca 90 dager før avreise. Det er viktig at beløpet innbetales så fort som mulig da vi er avhengig av og få nødvendige papirer til visumsøknaden. Resterende beløp betales inn på en felles konto som Kjetil Hvarnes disponerer, han vil koordinere utenlandsbetalingen.

Innreise

Gruppen møtes på Gardermoen flyplass på fredag og reiser sammen med gruppeledere til Kirkenes. Herfra blir vi plukket opp av minibussen og kjører til Murmansk. Her skal vi bo på Meridian hotell midt i sentrum. Dette er veldig bra hotell med alle fasiliteter. Hotellet kan betales med kredittkort eller cash som man kan ta ut i minibanker på hotellet. Vi pleier å spise en god middag enten på hotellet eller på en annen restaurant som gruppeleder anbefaler.  På lørdag vil en representant fra Kharlovka Company møte oss for å sørge for at vi kommer av gårde med buss. Det blir en ca 3 timers reise fra Hotellet i Murmansk til Tumanyi som er stedet hvor vi blir hentet med helikopter. Har du lett for å bli bilsyk, så ta med reisesyke tabletter.

Det er et sinnsykt trøkk i lufta når helikopteret lander så ha sekker på  ryggen og hold på capsen. Alt som er løst blåser bort.

Derfra flyr vi til Rhynda Camp for å plukke opp kokk/guide, proviant og utstyr. Vi desinfiserer fiskeutstyret  så ha sneller, vadere, vadesko og håv lett tilgjengelig. Helikopteret frakter oss så til første leir på tundraen. Midt i uka blir vi hentet og fraktes til leir to.

Utreise

Lørdag ettermiddag blir vi hentet av helikopteret og flydd tilbake til sivilisasjonen. Vi drar først til Rhynda camp med kokk/guide og utstyret, før turen går videre til Murmansk og hotell Meredian hvor vi overnatter fra lørdag til søndag. Søndag går turen fra Murmansk til Kirkens. Vi har valgt og ta en sen flyavgang på søndag så vi har ikke noe stress.

Ute på tundraen.

Vi disponerer et stort telt/lavu for å spise og oppholde oss i, samt et til oppbevaring av utstyr og alt øvrig fellesutstyr holdes av Kharlovka company. De sørger også for fjelltelt for å sove i.

Alt som trengs av mat og drikke er tatt vare på. Det serveres vanligvis to-tre varme måltider om dagen, etter gruppas behov. Frokost er som oftest egg og bacon. Maten vi får servert er rustikk, men smaker vanligvis svært godt. Suppene er legendariske og porsjonene er svært generøse. Er du sær i matveien kan du vurdere å ta med litt egen proviant i form av f.eks REAL turmat. Om vi ønsker å være ute lengre perioder kan kokken lage kraftige nistepakker. Øl, vodka og vin fåes kjøpt i leiren. Har du behov for spesiell mat, gode viner eller annen eksklusiv drikke kan du ta med eget.

Ta med termos, eller en liten kaffekjele og en lett brenner. Området vi skal til skal ikke preges av ferdsel så vi ønsker ikke å rasere den sparsomme vegetasjonen eller etterlate synlige bålplasser. Små kaffebål på steiner i flomsonen er greit. Generelt tar de fleste med seg for mye utstyr. Tenk at du skal pakke lett og enkelt.

Bærekraftig fiske.

Det er to hovedårsaker til at fisket i vassdragene vi skal besøke er så bra som det er. Fra naturens side er disse elvene nærmest perfekte for stor ørret i relativt små elver. Bunnstrukteren består i hovedsak av store blokksteiner, noe som gir mange standplasser for fisken, og gode oppvekstvilkår for insekter og småfisk. De mange større og mindre grunne vannene i vassdragene Litza og Kharlovka er også  svært næringsrike. I tillegg til de gode forholdene i vassdraget har uttaket av fisk historisk vært svært lite. Kombinasjonen av de naturgitte betingelsene og en ørretbestand som nesten ikke er preget av menneskelig nærvær gir det vi vil påstå er Nord-Europas, om ikke verdens beste ørretfiske.

I  tusener av år, helt siden siste istid, har økosystemet på tundraen ligget praktisk talt upåvirket. Vårt besøk skal ikke på noen som helst måte endre på dette.  Å ferdes i urørt natur er i seg selv en utrolig opplevelse. Kombinert med et fiske som det kanskje ikke finnes maken til, gjør dette til en gripende opplevelse. Du kan sørge for at de som kommer etter deg også kan få oppleve dette.

Kjøreregler.

Fang og slipp.

Det praktiseres utelukkende fang og slipp. Ørreten er en stasjonær skapning. Fjerner du en stor ørret fra sin standplass, vil den nok bli erstattet men sannsynligvis av en mindre fisk. Denne prosessen vil til slutt føre til redusert kvalitet på fisket.

Før avreise vil du få tilsendt informasjon om hvordan du skal behandle fisken under praktisering av fang og slipp. Guiden vil også gå gjennom dette før fisket starter.

Selv om det til tider taes veldig mye stor fisk er det viktig at forventningene ikke er for høye. Selv på Kola biter ikke ørreten hele tiden. Værforhold kan også gi tregt fiske. Husk at dette ikke er noen fiskekonkurranse og gi hver eneste ørret den respekt og beundring den fortjener.

Spor.

Unngå å sette spor etter deg ved å gå mest mulig på fast underlag. Unngå bløte partier i vannkanten, og små myrer langs vassdragene. Ikke hogg ned vegetasjon. Dersom du lager et bål skal du kun benytte nedfallskvist. Lag bålet på fast grunn i flomsonen. Fjern alle bålrester før du forlater stedet. Det aller beste er å bruke en liten brenner til kaffekoking etc.

Søppel.

Vi etterlater selvsagt ingenting etter oss ute ved elven. Alt søppel inklusive sigarettsneiper taes med tilbake til leiren. En tom filmboks er fin å oppbevare dem i underveis. Fortomsrester må også tas med. Dette er spesielt viktig hvis du bruker fluorkarbon, da dette materialet har svært lang nedbrytningstid.

VIKTIG.

Pass på alle papirer gjennom hele reisen. Oppbevar dem i en vanntett pose. Hvis du mister dem underveis sliter du med å komme deg ut av Russland. Ta med en kopi av passet og øvrige dokumenter.

Grensepassering.

Pass.

Passet ditt må være gyldig i minst 6 mnd etter at du er kommet tilbake. Husk å ta godt vare på pass og alle papirer. Ta en kopi av pass med visum og oppbevar i en vanntett pose adskilt fra orginalene.

Visum.

Etter hvert vil du få tilsendt et visumsøknadsskjema. Dette fylles ut og sendes gruppeleder sammen med pass, to passbilder og 525NOK. Vi ordner da med visum. Vær svært nøye med å fylle ut personalia og kontroller at alle navn og nummer stemmer med det som står i passet.

Imigrasjonskort.

Fylles ut i to likelydende eksemplar. Utleveres på flyet eller ved grensepassering. Lever begge sammen med passet i passkontrollen. De beholder det ene eksemplaret. Ta meget godt vare på det andre eksemplaret. Ved utreise leveres denne delen inn for å dokumentere hvor du har vært og at du reiser legalt inn og ut av landet. Det blir problemer og sannsynligvis bot dersom du har mistet kortet.

Tolldeklarasjon.

Noen ganger vil du ved grensepassering få utdelt en tolldeklarasjon. Fyll ut denne men ikke oppgi alle detaljene om fiskeutstyret ditt. Bare skriv ”Fishing equipment” og en ca verdi som tilsvarer bruktverdien på utstyret. (Ca halv pris.) Det samme gjelder for kamerautstyr. Denne deklarasjonen stemples i tollen og du får den tilbake. Ta godt vare på denne ettersom du skal kunne vise den ved utreise for å dokumentere at du har med deg utstyret tilbake.

Varer til eget bruk for under 65 000 rubler og under 35 kg kan innføres fritt.

Kontanter.

Mye kan ordnes med Visa og Master Card, men det er alltid lurt å ha med litt kontanter. Som et absolutt minimum må du ta med 300 USD i tips til kokk/guide + det du tenker å handle av alkoholholdig drikke i leiren+diverse. Vi anbefaler 400 USD.

Reiseforsikring.

Alle må ha gyldig reiseforsikring. Det beste er at du tegner denne før du betaler første halvdel av turen. Hvilken reiseforsikring du har må også oppgis på visumsøknaden.  En god reiseforsikring vil sørge for at du ikke lider noe økonomisk tap dersom noe skulle hende.

Vi har med satellitt-telefon og kan raskt tilkalle hjelp om det trengs. Rhynda camp ligger 30-40 minutters flytid fra vår leirplass og reiseforsikringen din dekker kostnadene med  transport og medisinsk behandling.

Se http://www.kharlovka.com for ytterligere informasjon.

God tur!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: